Efficiënt warmte omzetten

Zonneboilers Installeren: met zonnecollectoren gratis warmte creëeren

Bij Solunar geloven we in een groenere toekomst, en zonneboilers zijn hierin een interessante stap. Deze innovatieve systemen bieden niet alleen een duurzame oplossing voor warm water en verwarming, maar dragen ook bij aan aanzienlijke energiebesparingen. Maak de overstap naar een energieneutraler huishouden en ervaar de voordelen van geavanceerde zonne-energietechnologie. Direct een zonneboiler aanschaffen? Bekijk en bestel ons aanbod zonneboilers in de webshop.

Start jouw aanvraag

Persoonlijke informatie

Woning/pand

Huidig energieverbruik

Hoe nemen we contact met je op?

een duurzaam advies van solunar helpt je naar het doel van een energieneutraal en duurzaam huis

Wat is een zonneboiler of zonnecollector?

Bij Solunar zetten we ons in voor duurzame energieoplossingen, waarbij zonneboilers een sleutelrol spelen. Deze systemen, ook bekend als thermische zonnepanelen of zonnecollectoren, benutten de kracht van de zon om water te verwarmen. Maar wat houdt dit precies in?

Een zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren en een opslagvat. De collectoren, geplaatst op het dak, absorberen zonlicht en zetten dit om in warmte. Deze warmte wordt overgedragen aan een vloeistof die door een gesloten circuit naar het opslagvat in huis loopt. In het opslagvat wordt het water verwarmd door deze warme vloeistof. Het resultaat is warm water dat klaarstaat voor dagelijks gebruik, van douchen tot de afwas. Op minder zonnige dagen zorgt een naverwarmer voor de gewenste temperatuur. Zonneboilers zijn een effectieve manier om energiekosten te verlagen en tegelijkertijd een positieve impact op het milieu te hebben. Door te kiezen voor een zonneboiler, kies je voor een toekomst waarin duurzame energie centraal staat.

zonneboiler sytemen informatie advies en installatie

De Talrijke Voordelen

Zonneboilers bieden een reeks voordelen die zowel economisch als ecologisch zijn. Deze systemen benutten de hernieuwbare energie van de zon om water te verwarmen, wat leidt tot aanzienlijke voordelen voor gebruikers en het milieu.

 • Energiebesparing: Door gebruik te maken van zonne-energie, verminderen zonneboilers het energieverbruik en kunnen tot 35% besparen op warmwaterkosten.
 • Milieuvriendelijk: Door gebruik van dit systeem verminderd de CO2-uitstoot met ongeveer 300 tot 400 kg per jaar per huishouden, wat bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk.
 • Lagere Energiekosten: Deze systemen verminderen de afhankelijkheid van conventionele energiebronnen, wat leidt tot lagere energiekosten.
 • Hoger Rendement dan Zonnepanelen: Zonneboilers hebben een hoger rendement bij het omzetten van zonne-energie in bruikbare warmte in vergelijking met fotovoltaïsche zonnepanelen, dit komt doordat straling omzetten in warmte veel efficiënter is dan elektriciteit omzetten in warmte.
 • Duurzame Warmwatervoorziening: Ze zorgen voor een constante en betrouwbare bron van warm water, wat bijdraagt aan wooncomfort.
 • Lange Levensduur en Lage Onderhoudskosten: Ontworpen voor duurzaamheid, hebben ze lage onderhoudskosten en bieden een waardevolle langetermijninvestering.

Zonneboiler combineren met de Hydrobag voor efficiënte warmteopslag

De integratie van een zonneboiler met de Hydrobag vormt een geavanceerde oplossing voor efficiënte warmteopslag en energiebeheer in huis. Deze combinatie tilt de functionaliteit van een standaard zonneboilersysteem naar een hoger niveau door de efficiëntie en duurzaamheid van het systeem te verhogen. De Hydrobag, een flexibel en innovatief buffervat, slaat de warmte op die door de zonneboiler wordt geproduceerd. Dit zorgt voor een grotere beschikbaarheid van warm water, vooral tijdens piekuren of op dagen met minder zonlicht.

Deze verbeterde energieopslag zorgt voor een constante warmwatervoorziening, zelfs wanneer de zon niet schijnt, wat de flexibiliteit in energiegebruik verhoogt. Bovendien draagt deze combinatie bij aan een lagere CO2-uitstoot door de afhankelijkheid van conventionele energiebronnen verder te verminderen. Op lange termijn leidt de efficiënte opslag en het gebruik van zonne-energie tot verdere verlaging van energiekosten, wat deze combinatie tot een slimme investering maakt voor de toekomst. Door de Hydrobag te integreren met een zonneboilersysteem, zetten gebruikers een stap vooruit naar een energie-efficiënt en duurzaam huishouden, waarbij de volledige potentie van zonne-energie wordt benut.

Investeren in Zonneboilers: Kosten en Langetermijnbesparingen

De investering in een zonneboiler-systeem is zowel een stap naar duurzaamheid als een financieel verstandige keuze. Dit overzicht belicht de kosten en de besparingen die zonneboilers met zich meebrengen.

 • Initiële Investering: De aanschaf- en installatiekosten van een zonneboilersysteem variëren, maar liggen gemiddeld tussen €2.000 en €5.000, inclusief zonnecollectoren, opslagvat en installatie.
 • Energiebesparingen: Met het systeem kun je aanzienlijk besparen op warmwaterkosten, met gemiddelde besparingen tot 50% op dit deel van de energierekening.
 • Terugverdientijd: Afhankelijk van diverse factoren, ligt de terugverdientijd van een zonneboilersysteem gemiddeld tussen de 8 en 15 jaar.
 • Subsidies en Financiële Stimulansen: Subsidies en stimulansen kunnen de initiële kosten verlagen en de terugverdientijd verkorten.
 • Lange Termijn Voordelen: Naast directe energiebesparingen, verhogen zonneboilers de waarde van de woning, verbeteren het energielabel en bieden bescherming tegen toekomstige energieprijsstijgingen.

Installatie en Onderhoud van Het Systeem

De installatie van een zonneboilersysteem is een cruciale stap naar een duurzamer huishouden. Dit proces begint met een professionele beoordeling van de locatie om de optimale plaatsing van de zonnecollectoren te bepalen. Deze collectoren, meestal geïnstalleerd op het dak, moeten goed gepositioneerd zijn om maximale zonlichtopvang te garanderen. Het systeem wordt vervolgens aangesloten op het bestaande warmwatersysteem van het huis.

Wat betreft onderhoud, vereisen zonneboilers relatief weinig inspanning om hun optimale prestaties te behouden. Regelmatige inspecties, idealiter jaarlijks, door een gekwalificeerde technicus zorgen ervoor dat alle componenten correct functioneren en de efficiëntie van het systeem behouden blijft. Het is ook belangrijk om de zonnecollectoren vrij te houden van vuil en puin om de effectiviteit te maximaliseren.

Een goed onderhouden zonneboilersysteem kan tot 20 jaar of langer meegaan, waardoor het een duurzame en kosteneffectieve oplossing is voor warm water. Door te zorgen voor regelmatig onderhoud en inspecties, kan de levensduur van het systeem aanzienlijk worden verlengd, wat bijdraagt aan zowel milieuvoordelen als financiële besparingen op lange termijn.

Veelgestelde vragen over zonneboilers

Wat is een zonneboiler en hoe werkt het?
Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen. Het systeem bestaat uit zonnecollectoren en een opslagvat, met een warmtewisselaar om de warmte over te dragen.
Hoeveel kan ik besparen met een zonneboiler?
Besparingen kunnen oplopen tot 50% op warmwaterkosten, afhankelijk van het energieverbruik en de grootte van het systeem.
Werkt een zonneboiler ook als de zon niet schijnt?
Zonneboilers werken ook op bewolkte dagen met verminderde efficiëntie, ondersteund door een back-up systeem.
Wat zijn de kosten van een zonneboilersysteem?
De kosten variëren tussen €2.000 en €5.000, inclusief collectoren, opslagvat en installatie.
Zijn er subsidies beschikbaar voor de installatie van een zonneboiler?
Ja, er zijn vaak subsidies en financiële stimulansen beschikbaar.
Hoe lang gaat een zonneboilersysteem mee?
Een goed onderhouden systeem kan tot 20 jaar of langer meegaan.
Is een zonneboiler compatibel met mijn bestaande verwarmingssysteem?
Ja, zonneboilers kunnen meestal worden geïntegreerd met bestaande systemen.
Hoe beïnvloedt de oriëntatie en helling van mijn dak de efficiëntie van een zonneboiler?
De ideale oriëntatie is zuidelijk, en de optimale helling varieert per locatie. Onjuiste oriëntatie of helling vermindert de efficiëntie.
Kan een zonneboiler worden geïnstalleerd in een huis zonder centrale verwarming?
Ja, zonneboilers kunnen onafhankelijk van het centrale verwarmingssysteem worden geïnstalleerd.
Hoe werkt een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp of andere hernieuwbare energiebronnen?
Zonneboilers kunnen worden gecombineerd met warmtepompen, waarbij de zonneboiler voorrang krijgt bij zonlicht.
Wat is het verschil tussen een zonneboiler en zonnepanelen?
Zonneboilers genereren warm water, terwijl zonnepanelen elektriciteit opwekken.
Hoeveel ruimte is er nodig voor de installatie van een zonneboiler?
De benodigde ruimte hangt af van de grootte van het systeem, gemiddeld 3 tot 5 vierkante meter voor de collectoren.
Wat gebeurt er met een zonneboilersysteem tijdens een stroomstoring?
Zonneboilers zelf werken onafhankelijk van elektriciteit voor warmteopwekking, maar sommige externe onderdelen zoals de pompjes hebben elektriciteit nodig.
Hoe milieuvriendelijk is een zonneboiler eigenlijk?
Zonneboilers zijn zeer milieuvriendelijk, ze gebruiken hernieuwbare energie en verminderen de CO2-uitstoot.